четврток, 26. ноември 2020. Вести денес: 100
home Вести

Втор ден по ред околу 2.000 смртни случаи во САД

Втор ден по ред околу 2.000 смртни случаи во САД

Втор  ден по ред, во САД се пријавени околу 2.000 смртни случаи поврзани од новиот коронавирус, покажуваат податоците на универзитетот Џонс Хопкинс. Починатите вчера беа 1.973 година, нешто повеќе од смртните случаи претходниот ден – 1939 година.

Вкупно смртните случаи во САД се 14.695. Така, САД ја надминуваат Шпанија, каде има 14.555 починати, но останува приближно на ниво на Италија – 17.669.

Вкупниот број заразени лица во САД е 430.376, оздравени  се 23.707. Најмногу заразени и починати од Ковид-19 има во државата Њујорк, каде што во последните 24 часа починаа уште 779 лица.

Центрите за контрола и спречување на болести најавија дека некои вработени во виталните сектори, како што се здравството и снабдувањето со храна, кои биле во контакт со заразените, ќе можат да се вратат на работа. Сепак, ова може да се направи под одредени услови – доколку вработените немаат никакви симптоми, пред да започнат со работа, се мери нивната температура, на работа постојано носат маска, почитуваат социјалната дистанца, и др.

Коронавирус