петок, 7. мај 2021. Вести денес: 138
home Вести

Втор ден од претседателските избори во Чешка

Втор ден од претседателските избори во Чешка

Втор ден од претседателските избори во Чешка. Девет се кандидатите за оваа позиција.

Фаворит е Милош Земан, кој стана првиот директно избран претседател на Чешката Република во 2013 година. Сепак, неговата можна победа е далеку од сигурна. Експертите веруваат дека е можно да изгуби во вториот круг.

Неговиот најсериозен противник е Јиржи Драхош, поранешен претседател на Чешката академија на науките. Платформата на 73-годишниот Земан се противи на имиграцијата и организирање на референдум за членство на земјата во Европската унија, иако тој самиот го поддржува членството на Чешка во ЕУ.

68-годишниот Драхош објави дека неговиот главен приоритет е да престане поделбата на чешкото општество.

Коронавирус