петок, 30. јули 2021. Вести денес: 158
home Вести

Вработени на италијански Телеком во притвор поради злоупотреба

Вработени на италијански Телеком во притвор поради злоупотреба

Италијанската полиција стави 13 лица во домашен притвор, меѓу кои и некои вработени во „Телеком Италија“ (ТИМ), по наводна злоупотреба на податоци во кои биле украдени лични податоци на околу 1,2 милиони клиенти, се сомневаат обвинителите.

Поштенската полиција соопшти дека податоците на клиентите на различни телефонски компании, кои се заеднички складирани во просториите на ТИМ за пренос на податоци, биле продадени во центрите за повик во појдовна мрежа, кои подоцна ги користеле за комерцијални цели.

„Истрагата започна во февруари по жалбата на ТИМ, која откри неколку неовластени пристапи до базата на податоци во претходните месеци. Истрагата откри „многу сериозни“ инциденти кои ја оштетија компанијата и целиот телекомуникациски сектор“, наведува ТИМ.

Компанијата покрена дисциплински мерки против сите вработени вклучени во малверзацијата.

Коронавирус