четврток, 28. јули 2022. Вести денес: 181
home Вести

ВО ЖИВО: Воена парада во Москва, се одбележува победата над фашизмот

ВО ЖИВО: Воена парада во Москва, се одбележува победата над фашизмот

Светот денес го одбележува Денот на победа над фашизмот во Втората Светска војна  – 9 мај.

Во Москва се одржува традиционалната воена парада, која инаку е најголемата воена смотра во светот по повод овој ден.

Според податоците од руското Министерствот за одбрана, на парадата учествуваат над 12.000 војници, 191 единица воена копнена опрема, како и 76 хеликоптери и авиони. Музичката поддршка е обезбедена од оркестарот на Министерството за одбрана.

Коронавирус