четврток, 2. февруари 2023. Вести денес: 153
home Вести

Во Велика Британија од почетокот на пандемијата 782.000 луѓе останаа без работа

Во Велика Британија од почетокот на пандемијата 782.000 луѓе останаа без работа

Стапката на невработеност во Велика Британија се искачи на 4,8 проценти откако пандемијата на новиот коронавирусот уништи рекорден број работни места во државата, покажуваат најновите податоци на Националниот завод за статистика.

Податоците се за третиот квартал, а во второто тромесечје процентот на невработеност изнесуваше 4,5 отсто.

Од почетокот на пандемијата во март, 782.000 луѓе останаа без работа, од кои 314.000 работници се отпуштени во третиот квартал, што е поголем негативниот рекорд од времето на глобалната финансиска криза во 2009 година. умна блокада поради новиот коронавирус.