среда, 22. септември 2021. Вести денес: 0
home Вести

Во Сингапур голем број од новозаразените се вакцинирани

Во Сингапур голем број од новозаразените се вакцинирани

Три четвртини од инфекциите со коронавирус во Сингапур во изминатите четири недели се појавиле кај вакцинирани лица, а меѓу нив нема потешки случаи на Ковид-19, покажуваат владините податоци додека трае забрзана кампања за имунизација.
Во Сингапур, каде живеат 5,7 милиони луѓе, вакцинирани се речиси 75 проценти од населението. Според западните медиуми, таа е втора земја по стапка на спроведена вакцинација, зад Обединетите Арапски Емирати. Половина од населението во Сингапур е целосно вакцинирано.
Во изминатите 28 дена, земјата забележа 1.096 локални преноси на коронавирус. Од нив, 484 или 44 проценти се случиле кај целосно вакцинирани лица, 30 отсто од заразените биле делумно вакцинирани, а 25 проценти од новоинфицираните не биле имунизирани.
Регистрирани се само седум случаи со потешка форма на болеста, што барало лекување со кислород; шест од нив не биле вакцинирани, а едно лице е делумно вакцинирано, соопшти Министерството за здравство.

– Постојат докази дека вакцината придонесува за спречување на тешки форми на болеста, соопшти Министерството, додавајќи дека оние кои биле целосно вакцинирани и се заразиле имале или полесни симптоми или воопшто немале симптоми.

Експертите посочуваат дека појавата на инфекција кај вакцинираните не значи дека вакцините не се ефикасни.
Податоците покажаа дека во последните 14 дена, процентот на новозаразени вакцинирани лица на возраст над 61 година изнесува околу 88 отсто, што е поголем процент на инфекција отколку кај помладата популација. (МИА)

Коронавирус