понеделник, 25. октомври 2021. Вести денес: 182
home Вести

Во Шведска исчезнуваат банкнотите како платежно средство

Во Шведска исчезнуваат банкнотите како платежно средство
A selection of 100 and 50 Swedish Krona banknotes sit in this arranged photograph in London, U.K., on Thursday, Feb. 21, 2019. Sweden's krona slumped the most in eight months after weaker-than-forecast inflation data stoked concern about the central bank’s ability to raise borrowing costs. Photographer: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Во Шведска веќе подолг период монетите и банкнотите не се омилено средство за плаќање, а кризата со новиот коронавирус само го зголеми трендот на безготовинско плаќање.

Според германскиот неделник „Фокус“ родителите во Шведска дури и џепарлакот на своите деца не им го даваат во готовина туку го уплаќаат на штедните книшки.

– Само 16 проценти од децата добиваат џепарлак во готовина, додека 84 отсто имаат дигитална штедна книшка, наведува „Фокус“.

Истражувањето покажува дека 75 проценти од Швеѓаните на возраст од 18 до 34 година не плаќаат со готовина.

Сите монети и банкноти што се во оптек во Шведска се само еден отсто од бруто домашниот производ, додекаво САД, каде исто така се плаќа со картичи, тој процент изнесува осум, а во еврозоната – 10.

Кризата со Ковид-19 само ја зголеми одбојноста на Швеѓаните кон готовината, а најголемиот број плаќаат без контакт, преку НФЦ чип на картичките или преку мобилен телефон.

Во Германија безготовинското плаќање се зголеми од 40 на 44 отсто, додека во Шведска процентот изнесува 85.

И покрај тоа што безготовинското плаќање е побрзо, го спречува перењето на пари, затајувањето на данок, Народната банка на Шведска (Риксбанк) предупредува на опасностите.

Гувернерот Штефан Ингвес оценува дека младите лица бидејќи не користат готовина нема да знаат како изгледаат парите, а постојат и други ризици, како кибер нападите.

Тој побара од Владата да усвои закон со кој банките ќе бидат обврзани секогаш да имаат одредено количество на готовина во трезорите.

И други експерти се скептични кон безготовинското општество и укажуваат дека земјата е ранлива ако се потпира само на дигиталниот систем за плаќање.

Локални избори 2021