вторник, 9. март 2021. Вести денес: 0
home Вести

Во Шпанија спасени 24 мигранти, по 53 се уште се трага

Во Шпанија спасени 24 мигранти, по 53 се уште се трага

Шпанската морнарица соопшти денеска дека спасила 24 мигранти во близина на Канарските Острови, северозападно од брегот на Африка, а се уште се трага по 53 лица кои веќе два дена се водат како исчезнати.

Во потрагата учествува и авион, меѓутоа се соочуваат со проблеми поради лошите временски услови.

Меѓу спасените мигранти имало девет жени и едно новороденче, кои се префрлени на островот Гранд Канарија.

Шпанските власти првично започнаа потрага за околу 140 исчезнати мигранти, кои пловеле во пет чамци, но потоа потрагата е намалена на два чамца со 26, односно 27 мигранти.

Во периодот од 1 јануари до 15 февруари повеќе од илјада мигранти пристигнаа на Канарските Острови, што е неспоредливо повеќе отколку во истиот период минатата година, кога пристигнале само 66.

Коронавирус