сабота, 21. мај 2022. Вести денес: 32
home Вести

Во САД заразени 100.233, најмногу за еден ден од почетотокот на пандеммијата

Во САД заразени 100.233, најмногу за еден ден од почетотокот на пандеммијата

САД вчера поставија нов црн рекорд по бројот на нови случаи на коронавирус за еден ден – 100.233, што е најмногу од почетокот на пандемијата.

Тоа е исто така светски рекорд по бројот на пациенти за еден ден, надминувајќи го бројот на 97.894 нови случаи, регистрирани во Индија на 17 септември. Бројот на пациенти во последните два дена, 100.233 и 91.000, покажува дека во САД повеќе од една личност се разболува секоја секунда.

Вкупно девет милиони луѓе во САД се заразеи со Ковид-19, или три проценти од населението. Повеќе од 230.000 луѓе починаа од вирусот. Хоспитализирани се 46.000 пациенти.

Коронавирус