вторник, 18. јануари 2022. Вести денес: 111
home Вести

Во Романија по три години регистриран птичји грип

Во Романија по три години регистриран птичји грип

Светската организација за здравје на животните (ОИЕ) денеска соопшти дека во фарма во северозападна Романија откриен е вирус на птичји грип Х5Н8.

Првпат по три години во Романија е регистриран вирусот на птичји грип, од кои угинаа 11.190 од 18.699 птици во регионот Марамурес, што се наоаѓа на границата соо Украина и Унгарија.

Организацијата со седиште во Париз, повикувајќи се на романските ветеринарни служби, истакна дека другите птици од јатото се усмртени.

Коронавирус