вторник, 26. јануари 2021. Вести денес: 123
home Вести

Во Кина пронајден коронавирус во смрзнати производи

Во Кина пронајден коронавирус во смрзнати производи

Најголемиот кинески пазар на прехранбени производи, пазарот Синфади во Пекинг, ја прекина продажбата и складирањето на разладено и смрзнато месо и морска храна, поради новооткриените случаи на коронавирус поврзани со овој вид храна.

Британските медиуми, повикувајќи се на кинески портали, пренесуваат дека на пазарот Синфади ги отстрани производите и дезинфицира повеќе од 100 фрижидери и ја исклучи електричната енергија во нив.

Раководството на пазарот наведува дека ќе спроведува дневни прегледи во магацините и ладилниците за овошје и зеленчук.

Одлуката е донесена откако неколку работници кои ракувале со замрзнати производи во градовите Кингдао и Тијанџин се заразиле со коронавирусот, иако во Пекинг досега немало локална трансмисија на вирусот.

Кина го засили тестирањето на замрзна храна откако во неколку наврати беше откриено дека коронавирусот се наоѓа во производите и во нивната амбалажа, што предизвика масовно тестирање на храната и персоналот, го прекинува увозот и доведува до нарушување на трговските текови. (МИА)

Коронавирус