четврток, 6. октомври 2022. Вести денес: 165
home Вести

Во Јапонија издадено предупредување од опасност од ерупција на вулкан

Во Јапонија издадено предупредување од опасност од ерупција на вулкан

Јапонската метеоролошка агенција го подигна нивото на опасност денеска поради можна ерупција на вулкан во југозападниот дел на земјата, како резултат на зголемената сеизмичка активност во областа.

Агенцијата ги предупреди жителите да не пристапуваат кон кратерот на вулканот Мт. Шимоне поради потенцијална ерупција.

Сеизмичката активност, наводно, се интензивирала во текот на вечерта, при што самиот вулкан последен пат ифрлил лава во јуни 2018 година и е еден од најнабљудуваните вулкани во Јапонија.

Коронавирус