понеделник, 25. октомври 2021. Вести денес: 164
home Вести

Во Италија вакцинирани 60 отсто од населението над 12 години

Во Италија вакцинирани 60 отсто од населението над 12 години

Италија ја постигна целта за целосно вакцинирање на 80 проценти од населението над 12 години против коронавирусот, според официјалните бројки, цел што Рим ги постави како безбедносна граница.

Според владината веб-страница, 43.229.551 лица постари од 12 години, од вкупно 60 милиони жители, го завршиле својот циклус на вакцинација на 10 октомври.

Целта од 80 проценти беше поставена во март од специјалниот комесар за борба со епидемијата на коронавирус, генерал Франческо Паоло Фиглиуоло.

Гвидо Раси, поранешен директор на Европската агенција за лекови (ЕМА) и сегашен советник на Филиуолу, рече дека тоа „не е само симболичен праг“.

„Ова е нивото што пресметките покажуваат дека е во корелација со значително намалување на циркулацијата на вирусот и драстично намалување на хоспитализациите“.

Локални избори 2021