петок, 15. октомври 2021. Вести денес: 134
home Вести

Во Италија покрената истрага против 44 полицајци поради тортура во затворите

Во Италија покрената истрага против 44 полицајци поради тортура во затворите

Во Италија е покрената истрага проти 44 затворски полицајци кои се обвинети за употреба на прекумерна сила и за тортура врз затвореници, јави италијанската новинска агенција АНСА.

На почетокот од април избија бунтови во неколку италијански затвори. Осудениците заедно со членовите на нивните семејства, кои протестираа пред затворите, барааа подобра заштита во време на пандемија со Ковид-19.

Членовите на семејствата на затворениците и здружението Антигона, кое ги застапува интересите на осудениците поднесоа обвинение против управата на затворот Мариа Капуа Ветере. Тие тврдат дека околу 400 полицајци  употребиле прекумерна сила врз арестантите.

Коронавирус