недела, 20. ноември 2022. Вести денес: 85
home Вести

Во Италија од денеска затворени регионалните граници

Во Италија од денеска затворени регионалните граници

Во Италија од денеска, на целата национална територија, ќе стапи на сила забраната за движење меѓу регионите.

Според италијанските медиуми, со антиковид мерките што ќе бидат на сила за празниците, цела Италија, без оглед на епидемиолошката состојба, ќе се смета за „црвена“ зона.

Ова значи дека тие нема да можат да ги напуштат своите домови освен во исклучителни случаи, но дури и тогаш со таканаречена авто-потврда дека напуштањето е оправдано.

Овие објаснувања се многу важни затоа што, доколку некој ја прекрши забраната, предвидените казни изнесуваат од 400 до 3.000 евра, а оправдувањето „не знаев или не разбрав“ не е валидно.

Во меѓувреме, на 28, 29, 30 и 4 декември, граѓаните ќе можат да се движат во границите на сопствената општина, а за да преминат во друга општина, ќе мора да имаат и валидно оправдување.

Коронавирус