петок, 30. октомври 2020. Вести денес: 130
home Вести

Во Италија нема услови за почеток на новата школска година

Во Италија нема услови за почеток на новата школска година

Италијански синдикати остро ја критикуваа министерката за образование Луција Азолина и нејзиниот план за почеток на новата учебна година во септември, објави весникот „Ил Фато Котидиано“.

Министерството за образование соопшти дека учебната година ќе започне на 14 септември и дека, според министерката, нема да има нови затворања поради пандемијата.

Владата одобри две милијарди евра за новата учебна година, која се чини дека е голема сума, но кога ќе се подели според бројот на училиштата, тоа значи дека секое училиште ќе има на располагање околу 300.000 евра за трошоците за помали поправки, адаптација и реорганизација на часовите.

Синдикатите тврдат дека тоа не е доволно, дека неопходното прилагодување на новите безбедносни мерки е одложено поради Ковид-19 и дека парите нема да бидат доволни за да се покријат трошоците за 56.000 наставници и 16.000 дополнителен персонал што им се потребни на италијанските училишта.

Медиумот додава дека не поминале сите точки на реформите што ги предложила министерката.

Коронавирус