недела, 7. март 2021. Вести денес: 55
home Вести

Во Франција за 2020 забележан е драстичен пад на издавање визи, престој, азил, заштита и државјанства

Во Франција за 2020 забележан е драстичен пад на издавање визи, престој, азил, заштита и државјанства

Во согласност со кодексот за добра пракса на европската статистика, Генералниот директорат за странци во Франција (ДГЕФ) на Министерството за внатрешни ја објави годишната статистика што спаѓа во рамките на миграцијата и меѓународната заштита. Од податоците се гледа дека пандемиската криза сериозно ги ограничи миграциските текови во 2020 година, погодени од отсуството на воздушни врски и затворањето на многу граници. Покрај тоа, голем број административни шалтери беа принудени да ја ограничат или прекинат својата активност за време на првото затворање, јави дописникот на МИА.

Издавањето визи во 2020 година е драстично опаднато (- 79,8 отсто), со вкупно издадени 712.311 визи за влез и престој во Франција. Во нив, бројот на визи за краток престој за Шенген зоната падна уште повеќе (- 82,9 отсто) додека визите за долг престој доживеаја помал пад од 37,1 отсто. Кина од првото падна на четвртото место според бројот на издадени визи (зад Мароко, Русија и Алжир).

Семејната имиграција, која се уште претставува најголем дел од миграцискиот проток, е поумерено опадната (- 16,9 отсто). Ова е поврзано со фактот дека дел од семејните визи за престој им се даваат на луѓето кои веќе престојуваат на територијата кога аплицираат за нив. Влијанието на затворањето на границите поврзано со здравствената криза е помалку важно отколку за другите визи.

Случајот со студентите е посебен, со значаен пад (-20,4 отсто), во контекст на брзиот развој на образованието на далечина. Ова веројатно се објаснува со поврзаноста на календарот за меѓусебно ограничување со оној на запишување на универзитетите и со имплементација на нова алатка за онлајн апликација. Ова им овозможи да го достават своето барање за дозвола за престој без одлагање, што може брзо да се обработи.

Професионалната имиграција е особено погодена од кризата со Ковид-19 со пад од повеќе од 31 отсто. Ова веројатно следи по веројатното одложување, па дури и напуштање, на миграциските проекти поврзани со работата, без разлика дали да останат со роднини или поради забавувањето на економската активност во Франција.

Во 2020 година, издадени се речиси 27.700 „пасоши за таленти“, (приближно 8.400 први дозволи и 19.250 во обновување), т.е. вкупно намалување за 25 отсто.

Исто така и првите хуманитарни дозволи за престој се во опаѓање (- 15,3 отсто).

Борбата против нередовната имиграција продолжува, но во 2020 година вкупниот број на протерување на странци со нерегуларен престој опадна за 47,8 отсто, особено поради поголемите потешкотии при организирање патувања во контекст на здравствена криза со затворањето на границите на земјите приматели, затворање на многу конзулати, што го попречува добивањето на пропусница, падот на воздушниот сообраќај, тешкотиите во добивањето на ПЦР тестови.

Токму принудните протерувања и асистираните доброволни заминувања на државјани на трети земји забележаа најголем пад (- 51,8 отсто и – 63,0 отсто). Помаганите и спонтаните заминувања се најмалку погодени од овој пад (-39,8 отсто и -22,7 отсто).

Вкупно речиси 15.950 странци со нерегулирана состојба за престој ја напуштија Франција во 2020 година.

Во 2020 година, 81.669 први барања за азил (вклучени малолетни лица) и 11.757 повторни се регистрирани во Единствени шалтерите за барање за азил (ГУДА), односно 38,2 отсто во споредба со 2019 година.

Бројот на луѓе на кои им е дадена заштита во Франција е 24.118 во 2020 година по 36.275 во 2018 година (- 33,5 отсто).

Во 2020 година, бројот на добиените француски државјанства со декрет и со декларација (брак, наследници на Французи, браќа и сестри на Французи), под одговорност на Министерството за внатрешни работи, опадна за 20 отсто, повторно поради суспендирање на приемот на публиката за време на првото затворање и постепено повторно отворање на шалтерите.

Оваа промена опфаќа намалување на бројот на државјанства со декрет кој падна од 49.671 во 2019 година на 41.927 (- 15,6 отсто), како и бројот на државјанства по декларација, кој опадна за 27,9 отсто (18.223 наспроти 25.262 во 2019 година).(МИА)

Коронавирус