петок, 27. јануари 2023. Вести денес: 66
home Вести

Во Брисел втора донаторска конференција за Сирија

Во Брисел втора донаторска конференција за Сирија

Во Брисел денеска и се одржува втората меѓународна конференција за Сирија организирана од Европска унија и од Обединетите нации со цел да се соберат финансиски средства за поддршка на политичко решение за конфликтот.

– Тоа е втора конференција на која учествуваат претставници на  влади, на невладини организации и на меѓународни организации. Минатата година меѓународната заедница мобилизираше 9,1 милијарда евра за хуманитарни и развојни проекти, додека меѓународните финансиски тела  најавија околу 27,9 милијарди заеми. Од 42 донатори, 33 целосно ги исполниле своите заложби, оценува Советот на ЕУ.

Оваа година конференцијата има за цел да ја одржи меѓународната заложба и да поттикне поголема поддршка за сириското население, за бегалците во регионот и за заедниците кои ги примаат.

Конференцијата треба да промовира „економско закрепнување“ и да изрази поддршка за политичко решение на конфликтот во рамките на ОН.

Околу 85 учесници се предвидени на оваа конференција. Бегалците ќе бидат една од главните теми. Невладината „Европски совет за бегалци и егзил“ предупреди дека Европа треба да остане  место кое нуди азил и заштита за бегалците. Во спротивно ЕУ ризикува да го загуби кредибилитет и да даде лош пример на другите држави, изјави генералната секретарка на оваа организација.

ЕУ не успеа да го имплементира планот за релокација и квоти за бегалците предвиден од Европската комисија, поради отпорот на одреден број земји членки, особено во Источна Европа. ЕУ склучи договор и со Турција за таа да ги задржи бегалците на своја територија, во замена за финансиска поддршка. Договорот беше честопати критикуван од невладините и хуманитарните организации.