петок, 5. март 2021. Вести денес: 152
home Вести

Во Австрија годишно се фрлаат околу милион тони храна, а еве колку еден Австриец просечно за една година го прави тоа

Во Австрија годишно се фрлаат околу милион тони храна, а еве колку еден Австриец просечно за една година го прави тоа

Секој Австриец, во просек, фрла 60 килограми храна годишно во ѓубре, покажува истражувањето на иницијативата против расфрлање храна.

Вкупно, во Австрија годишно се фрлаат околу милион тони храна, од кои половина се должи на неодговорно однесување на домаќинствата.

– Најголемиот дел од фрлена храна се случува во домовите на Австријците. Честопати е тешко детално да се испланира. Имаме големи барања за тоа како треба да изгледа храната за да ја јадеме, рече Георг Штрасер од иницијативата „Too Good To Go”. (МИА)

Коронавирус