понеделник, 24. јануари 2022. Вести денес: 59
home Вести

Во 2022 година најверојатно ќе се зголеми цената на кинеските батерии

Во 2022 година најверојатно ќе се зголеми цената на кинеските батерии

Водечките кинески производители на батерии следната година најверојатно ќе ја зголемат цената на своите производи за 20 проценти, објави денеска шангајскиот економски портал Јицаи Глобал.

Порталот наведува дека и најголемиот кинески производител на литиумско-јонски батерии „Контемпрари амперекс технолоџи“ (Contemporary Amperex Technology) нема да биде исклучок.

Зголемувањето на цените на батериите е поради високата цена на материјалите за литиумските батерии.

Најверојатни повисоките цени на батериите ќе влијаат и врз цената на електричните автомобили.

Во Кина годинава производството на батерии е зголемено за над 50 проценти. Поголемиот број од компаниите продолжуваат да ги одржуваат цените на претходното ниво, согласно договорите склучени на почетокот на годината.

Коронавирус