петок, 30. септември 2022. Вести денес: 166
home Вести

Влез во базен за него бил кобен: Се заразил со амеба која го јаде мозокот, а сега е пронајдена и во градскиот водовод

Влез во базен за него бил кобен: Се заразил со амеба која го јаде мозокот, а сега е пронајдена и во градскиот водовод

Амеба која го јаде мозокот, чиј стручен назив е „Naegleria fowleri“, одговорна е за смртта на 29 годишен сурфер од Њу Џерски.

Се почнало минатиот месец, кога Фабрицио Стабиле отишол во посета на воден парк во Тексас. Додека бил во базен, се заразил со смртоносната амеба, за на 16 септември да почине од инфекција.

Американскиот центар за контрола и превенција од болести (CDC), моментално го испитува одморалиштето во кое Стабиле ја внел амебата во организмот, а водениот парк е затворен до крајот на истрагата. Десет дена подоцна, на 26 септември, смртоносната амеба е детектирана и во градскиот водовод кај Шривпорт во Луизијана. Амебата е откриена благодарение на редовното тестирање на системот.

Од „CDC“ наведуваат дека „Naegleria fowleri“ предизвикува примарен амебен менингоцефалитис (PAM), инфекција на мозкот која доведува до уништување на мозочното ткиво и може да биде фатална. Симптомите потсетуваат на оние кај бактерискиот менингитис и вклучувајќи повисоки температура, главоболка и мачнина. Лицето заболено од „PAM“ обично умира за пет дена од појавувањето на првите симптоми, наведува Форчен.

Исто така се наведува дека не е возможно да се зарази со смртоносната амеба после пиењето на заразена вода. Што се однесува до случајот на Фабрицио, се наведува дека амебата може да влезе од заразена вода во телото низ ушите, било тоа преку користење на хлорирана базенска вода или користење на онаа од чешма за пиење.

Коронавирус