вторник, 26. октомври 2021. Вести денес: 207
Во живо

Митинг на ВМРО-ДПМНЕ во Лисиче

home Вести

Владата на Хрватска донесе уредба со која на 30 дена се ограничува цената на бензинот

Владата на Хрватска донесе уредба со која на 30 дена се ограничува цената на бензинот

Владата на Хрватска денеска донесе уредба со која на 30 дена се ограничува цената на литар бензин на 11,10 куни, а на дизелот на 11 куни (едно евро еднакво е на 7,51 куни).

– Имајќи го предвид тековниот економски момент, непредвидливоста на цените на нафтата на светскиот пазар и влијанието на цените на горивата врз целокупната економска активност и животниот стандард на граѓаните, со цел непречено понатамошно економско закрепнување, Владата одлучи да го стабилизира цените на бензинот и на дизел горивото во рок од 30 дена, изјави хрватскиот премиерот Андреј Пленковиќ.

Тој додаде дека Владата ќе ги анализира состојбите и трендовите на светскиот пазар и, доколку е потребно, ќе реагира дополнително.

Трговците со нафтени производи не смеат да наплатуваат такси или други трошоци што не се пропишани со владината уредба или со други специјални прописи.

На хрватските бензински пумпи литар бензин се продава од 11,26 до 11,40 куни, литар Еуросупер 100 за литар чини 11,99 куни, еуродизел е околу 11,40 куни, а гасот од 5,62 до 5,89 куни.

Локални избори 2021