петок, 30. септември 2022. Вести денес: 178
home Вести

Вирџинија легализираше марихуана: Од 1 јули, возрасните ќе можат да ја одгледуваат

Вирџинија легализираше марихуана: Од 1 јули, возрасните ќе можат да ја одгледуваат

Вирџинија стана првата јужноамериканска држава што легализира марихуана за рекреативна употреба.

Пратениците во Конгресот на таа држава во средата гласаа за предлогот на гувернерот Ралф Нортам за измени во законот, со цел да се одобри возрасните да можат да поседуваат и одгледуваат мали количини на таа наркотична дрога од јули.

Предлогот Нортам да се врати на собранието за усвојување претрпе значителни промени во однос на верзијата што беше одбиена во февруари, пренесува АП.

Пратениците го прифатија амандманот со кој ќе се скрати рокот за легализација за околу три години, многу порано отколку што ќе започне продажбата на мало.

Демократите рекоа дека усвојувањето на овој закон е итен и неопходен чекор со цел да се запре неправедниот третман на обоените малцинства, според АП.

Законот им дозволува на луѓето над 21 година од 1 јули легално да поседуваат унца (28,3 грама) канабис, под услов да немаат намера да го продаваат, како и да растат до четири растенија во своите домови.

Јавната употреба на лекот ќе продолжи да биде забранета.

Легалната продажба, сепак, нема да започне пред 1 јануари 2024 година, бидејќи законот предвидува комплициран процес на формирање нова државна агенција за следење на пазарот на марихуана.

До сега марихуаната е легализирана во 15 од 50 држави во САД.

Коронавирус