сабота, 30. јули 2022. Вести денес: 47
home Вести

ВИДЕО: Тревога на Хаваи, еруптираше вулкан – населението итно се евакуира

ВИДЕО: Тревога на Хаваи, еруптираше вулкан – населението итно се евакуира

Вулкан на планина на Хаваи еруптираше и тоа во близина на населен дел на најголемиот хавајски остров, по што следувала итна евакуација на локалното население.

Сведок изјавил дека видел како тече лавата како „завеса од оган“, како и дека почувствувал мирис на сулфур и запалени дрвја.

Ерупцијата била проследена во низа земјотреси. Вулканскиот кратер се активирал минатата недела, а лавата започнала да се движи и кон населените места.
Американскиот Црвен крст отворил засолништа за луѓето, а активирана е и хавајската национална гарда.

Коронавирус