четврток, 23. јуни 2022. Вести денес: 99
home Вести

Верниците се враќаат на Ѕидот на плачот во Ерусалим

Верниците се враќаат на Ѕидот на плачот во Ерусалим

Верниците се враќаат на Ѕидот на плачот во Ерусалим, додека најсвето место за молитва во јудаизмот постепено повторно се отвора под олеснети мерки за спречување на епидемијата на коронавирусот.

Според ревидираните правила, до 300 посетители истовремено можат да пристапат до Ѕидот на плачот, со задолжително носење заштитна маска за лице.

– Верниците кои толку копнееја да ги посетат светите камења и да се молат пред нив, можат да се вратат на Ѕидот на плачот, придржувајќи се до мерките пропишани од Министерството за здравство, изјави главниот рабин на таа локација, Шмуел Рабинович.

Но, просторот за молитви, кој привлекува илјадници луѓе во екот на верските празници, сега е поделен со прегради, создавајќи привремени оддели, во кои можат да застанат до 19 верници. За еврејската молитвена пракса потребен е кворум од 10 верници.

Коронавирус