петок, 29. јули 2022. Вести денес: 136
home Вести

Велика Британија воведува доживотен затвор за возачите кои усмртиле некого сообраќајна несреќа

Велика Британија воведува доживотен затвор за возачите кои усмртиле некого сообраќајна несреќа

Во Велика Британија следната недела стапуваат во сила промените на законот со кои е предвидено возач кој во сообраќајна несреќа усмртил друго лице би можел да биде осуден на доживотен затвор.

Измените на Законот за полиција, криминалитет, казни и судови стапуваат во сила на 28 јуни.

Предвидено е судиите да можат да изречат доживотни казни за опасните возачи кои убиле некого во сообраќајот и возачите кои тоа го сториле под дејство на дрога и на алкохол. Максималната казна за оние кои кријат сообраќајна несреќа со смртни последици моментално е 14 години.

Зголемувањето на казните ќе се однесува на прекршоци во Англија, Шкотска и Велс, но не и во Северна Ирска, која има посебни закони за безбедност на патиштата.  (МИА)

Коронавирус