вторник, 25. јануари 2022. Вести денес: 48
home Вести

Велика Британија ја одобри првата таблета против Ковид-19

Велика Британија ја одобри првата таблета против Ковид-19

Обединетото Кралство даде условно одобрение за употреба на антивирусен лек против ковид-19 од Мерк, првата таблета која се покажа како успешна во лекувањето на сериозни симптоми на инфекција со коронавирус.

Обединетото Кралство е првата земја која одобри третман со молнупивир, иако сè уште не се знае точно кога овој лек ќе биде достапен, пишува АП.

Лекот е лиценциран за употреба кај луѓе постари од 18 години кои се позитивни на Ковид-19 и имаат барем еден фактор на ризик за развој на сериозна болест.

Што е молнупиравир и колку е ефикасен?
Многу луѓе мислат дека молнупиравир е одлично решение бидејќи на тој начин можеме да се лекуваме против коронавирусот без хоспитализација, според Си-Ен-Ен.

Имено, кога на пациентот ќе му биде дијагностицирана инфекција со Ковид-19, тој може да започне со терапија со овој лек и да зема четири капсули од 200 милиграми (вкупно 40 таблети) два пати на ден во период од пет дена.

– За разлика од вакцината, која предизвикува имунолошки одговор, молнупиравир се меша со репликацијата на вирусот, рече Санџај Сенајаке, специјалист за заразни болести на Австралискиот национален универзитет.

Прелиминарните резултати од третата фаза од клиничките испитувања спроведени од фабриката Мерк на повеќе од 700 невакцинирани пациенти покажаа дека таблетата може да го намали ризикот од хоспитализација или смрт за приближно 50 проценти во споредба со пациентите кои земале плацебо.

Учесниците примиле таблета или плацебо во текот на студијата во рок од пет дена од почетокот на симптомите на инфекција, а ниту еден од оние кои примиле молнупиравир не починал во рок од 29 дена, за разлика од оние осум испитаници кои примале плацебо.

Фази на клинички испитувања
За да биде одобрена, вакцината или лекот мора да помине низ три фази на клинички испитувања. Мал број испитаници учествуваат во првата фаза, вообичаено помеѓу 20 и 100 (или поретко неколку стотици), така што таа одредува прелиминарна проценка за безбедноста и ефективноста на лекот.

Во втората фаза се тестира ефикасноста на вакцината или лекот на голем број субјекти, најчесто меѓу 50 и 300, па се анализираат различни начини на имунизација, односно примена на дози.

Во третата фаза учествуваат најголем број испитаници – од неколку стотици до десетици илјади, во зависност од болеста за која се развива лек или вакцина. Во овој момент, одреден кандидат се споредува со плацебо за да се испита вистинската ефикасност на вакцината или лекот што се развива, а безбедноста дополнително се тестира и се идентификуваат несаканите ефекти.

Ограничени залихи
Мерк рече дека може да произведе 10 милиони третмани до крајот на годината, но дека голем дел од тие акции веќе се откупени од владите ширум светот.

Азиските земји побрзаа да го нарачаат овој најнов потенцијален лек против Ковид. Според аналитичката компанија, најмалку осум земји во азиско-пацифичкиот регион, вклучувајќи ги Нов Зеланд, Австралија и Јужна Кореја, веќе потпишале договори или се во преговори за купување на лек произведен од американската компанија Мерк.

Во ноември, британските власти објавија дека обезбедиле 480.000 третмани со молнупивир.

– Ова е историски момент за нашата земја бидејќи Велика Британија сега е првата земја во светот која одобри антивирусен лек против ковид-19 кој може да се зема дома – изјави британскиот министер за здравство Саџид Џавид.

Можни несакани ефекти?
Мерк сè уште не откри детали за можните несакани ефекти од земањето молнупиравир, освен што беше наведено дека нивното ниво е слично кај оние субјекти кои го земале лекот и оние кои примале плацебо.

Бидејќи лекот го таргетира ензимот што коронавирусот го користи за репродукција и внесува грешки во неговиот генетски код, некои експерти веруваат дека молнупиравир потенцијално може да предизвика мутации што доведуваат до некои дефекти или тумори.

За време на студијата, испитаниците, и мажи и жени, добија инструкции да користат контрацепција или да се воздржат од интимни односи. Бремените жени беа исклучени од студијата. Мерк изјави дека лекот е безбеден кога се користи во согласност со упатствата.

Цената на лекот
Засега не е познато колку азиските земји ќе платат за купување на овие таблети. Соединетите држави се согласија да платат 1,2 милијарди долари за 17 милиони третмани доколку лекот биде одобрен, што значи дека САД во тој случај би платиле околу 700 долари по третман.

Аналитичарите утврдија дека производството на третман со молнупивир, врз основа на пресметката на цената на суровините, треба да чини околу 18 долари. Џинтарис Готам, кој се занимава со анализа на пристапот до лекови, рече дека е вообичаено фармацевтските компании да наметнуваат голема компензација за лековите, но додаде дека сепак бил изненаден кога би ја видел високата цена на молнупивир.

Компанијата Мерк не потврди дали проценките на аналитичарите се точни, но во изјава за Си-Ен-Ен наведува дека тие пресметки не ги земаат предвид трошоците за истражување и развој.

– Со оглед на тоа што засега не е одобрен за употреба во САД, сè уште не ја утврдивме цената за молнупиравир. Имаме преддоговор со американската влада и таа цена е специфична за одредена количина молнупивир и не ја претставува договорената цена за САД или која било друга земја – велат од компанијата.

Коронавирус