среда, 5. октомври 2022. Вести денес: 103
home Вести

Вакцината АстраЗенека да не се дава на лица под 30 години

Вакцината АстраЗенека да не се дава на лица под 30 години

Лицата под 30 години би требало да се вакцинираат со алтернатива на „АстраЗенека“ поради доказите кои ја поврзуваат оваа вакцина со редок тип на тромбоза, објави британското регулаторно тело МХРА.

Оние кои ја примиле првата доза од „АстраЗенека“ треба да ја добијат и втората, со исклучок на оние кај кои се развил еден од тие ретки типови на тромбоза, велат британските регулатори. Луѓето кои имаат крвни нарушувања треба да поразговараат со својот лекар за придобивките и ризиците пред да се вакцинираат.

МХРА утврдила дека до крајот на март 79 луѓе во Велика Британија добиле тромбоза по вакцинирањего со „АстраЗенека“, при што 19 имале смртен исход. Сепак, МХРА додава дека ова не е доказ дека вакцината ги предизвикала овие случаи на згрутчување на крвта, иако врската станува поцврста.

„Несаканите ефекти се крајно ретки и ќе мора да се направат дополнителни истражувања дали вакцината предизвикува тромбоза. Придобивките од вакцината сѐ уште ги надминуваат ризиците кај мнозинството луѓе, што е поизбалансирано кај помладите возрасни групи“, изјави Џун Рејн од МХРА.

Речиси две третини од случаите на тромбоза се регистрирани кај жени, а оние што починале биле на возраст од 18 до 79 години.

Коронавирус