среда, 19. јануари 2022. Вести денес: 15
home Вести

Уште една казна за упад на натпревар, но сега поради униформите

Уште една казна за упад на натпревар, но сега поради униформите

Рускиот суд за прекршоци пресуди дека членовите на панк бендот Пуси рајот ќе мораат да платат казна зашто за време на прекинувањето на финалето од Светското првенство носеа полициски униформи.

Казната која судот им ја одреди за носење на полициски униформи за време на упадот изнесува 1.500 рубљи, односно 24 долари.

Судот ги прогласи за виновни Олга Курачева и ВОјн Пјотр Верзилов по членот 17.12 од рускиот Кривичен законик поради илегално носење воена или полициска униформа и донесе пресуда за плаќање на административна казна.

За време на сослушувањето, адвокатот на Верзилов рекол дека тој носел полициска униформа како средства на уметничко изразување. Тој додаде дека Курачева носела униформа за да го оттргне вниманието на јавноста на проблемот со полицијата.

Курачева ги отфрли сите обвинувања и се спореди самата себе со актерка во театар или кино, кои носат различна облека поради правењето на одреден лик.

Коронавирус