четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 144
home Вести

УНИЦЕФ ќе испрати две милијарди дози вакцини против коронавирус во сиромашните земји

УНИЦЕФ ќе испрати две милијарди дози вакцини против коронавирус во сиромашните земји

Земјите во развој следната година „во мамутска операција“ ќе добијат речиси две милијарди дози вакцини против Ковид-19, соопшти агенцијата на ОН за деца – УНИЦЕФ.

Организацијата соопшти дека соработува со 350 авиокомпании и логистички компании за доставување на потребните вакцини и инјекции во сиромашните земји како Бурунди, Авганистан и Јемен, како дел од Ковакс, глобален план за дистрибуција на вакцини против Ковид-19 на Светската здравствена организација (СЗО).

– Ќе соработуваме на овој план за да обезбедиме доволен капацитет за транспорт за оваа историска мамутска операција, рече Етлева Кадили, директорка на одделот за снабдување при УНИЦЕФ.

Целта на Ковакс – проект заеднички предводен од СЗО, групата ГАВИ и Коалицијата за епидемиолошка подготвеност – е да спречи одделни земји да складираат вакцини против Ковид-19 и да обезбеди вакцина за сите најранливи групи во сите земји.

– Потребна ни е целата расположлива помош додека се подготвуваме да доставиме дози на вакцини, инјекции и заштитна опрема за да ги заштитиме здравствените работници ширум светот, рече Кадили, официјален претставник на УНИЦЕФ, кој е најголемиот купувач и дистрибутер на вакцини во светот.

Без оглед на моменталната пандемија, УНИЦЕФ дистрибуира над две милијарди дози за рутинска имунизација секоја година во речиси 100 земји во светот.

Се очекува до крајот на оваа година здравствените регулатори да ги одобрат првите вакцини против Ковид-19.

Коронавирус