недела, 28. ноември 2021. Вести денес: 120
home Вести

Унгарија прогласи вонредна состојба поради коронавирусот

Унгарија прогласи вонредна состојба поради коронавирусот

Унгарската Влада прогласи вонредна состојба низ целата територија поради ширењето на новиот коронавирус. Тоа го објави унгарскиот премиер Гергели Гуљас, наведувајќи дека одлукатае донесено во согласност со предлог на Министерството за внатрешни работи.

Забранет е влез на патници од Италија, Кина, Јужна Кореја и Иран, освен унгарски државјани кои доаѓаат од тие земји, кои ќе треба да останат во изолација две недели.

За таа цел, повторно ќе бидат воведени граничните контроли на границата со Словенија и Австрија. Сите возови, автобуси и летови од тие земји ќе бидат предмет на обновени мерки на општата граница, а се планира воведување целосни гранични контроли кон Унгарија и Хрватска.

Коронавирус