недела, 2. октомври 2022. Вести денес: 0
home Вести

Унгарија почнува повторно да се отвора откако администрира 2,5 милиони вакцини

Унгарија почнува повторно да се отвора откако администрира 2,5 милиони вакцини

Унгарија им дозволи на луѓето кои обезбедуваат услуги со близок контакт, како што се фризери и козметичари, од денеска да ги отворат своите бизниси.

Олеснети се уште неколку други мерки воведени за борба против пандемијата, откако централноевропската земја направи напредок во спречување на нови зарази и вакцинирање на населението.

Продавниците за несуштинска стока исто така можат да отворат, но мора да го ограничат бројот на клиенти за да спречат метеж.

Ноќниот полициски час во Унгарија сега почнува во 22 часот, наместо во 20 часот и трае до 5 часот наутро.

Сепак, рестораните остануваат затворени, а хотелите можат да примаат само деловни патници.

Министерот за внатрешни работи Сандор Пинтер издаде декрет во кој се наведени новите правила.

Уредбата се однесува на претходна наредба на премиерот Виктор Орбан, според која фазите за отворање треба да стапат во сила откако 2,5 милиони луѓе ќе примат барем прва доза од вакцина против Ковид-19.

Унгарија ја достигна таа граница во вторникот, што значи дека повеќе од 25 проценти од луѓето примиле барем една доза.

Земјата администрира вакцини од Русија и Кина кои сè уште не се одобрени од регулаторното тело за лекови на Европската унија. Но, според правилата на Унијата, секоја влада може да издаде дозвола за вакцина во итни ситуации.

Коронавирус