недела, 2. октомври 2022. Вести денес: 7
home Вести

Умре најстарото шимпанзо во зоолошките градини во САД

Умре најстарото шимпанзо во зоолошките градини во САД

Најстарото шимпанзо во Зоолошките градини во Северна Америка почина во Зоо Сан Франциско на 63 години.

Шимпанзото Коби било дресирано за настапи пред да стигне во Зоолошката градина во шеесетите години.

Во соопштението не е наведена причината за неговата смрт, но Коби неодамна бил болес, а официјалните лица од зоолшката веруваат дека тој починал од старост.

Меѓународното здружение за зачувување на природата го стави шимпанзото на листата загрозени видови. Шимпанзата се сметаат дека се во најголем ризик во Африка, поради ловот.

Коронавирус