недела, 28. ноември 2021. Вести денес: 92
home Вести

Убиен полицаец во напад врз пункт за вакцинација во Пакистан

Убиен полицаец во напад врз пункт за вакцинација во Пакистан

Пакистански полицаец, кој чувал пункт за вакцинација против детска парализа, денеска е убиен од вооружени лица на мотоцикли во северозападниот дел на земјата, соопшти полицијата.

Американските медиуми наведуваат дека пакистанските милитанти често пати ги напаѓаат местата за вакцинација и полицијата што ги обезбедува, затоа што сметаат дека кампањите за вакцинација против детска парализа се дел од западната завера за стерилизација на пакистанските деца.

Овој последен напад се случи на третиот ден од петдневната кампања за вакцинација против детска парализа низ провинцијата.

Вакцинацијата е дел од националната програма за искоренување на детска парализа до крајот на 2021 година, а си неа се има за цел да се вакцинираат 6,24 милиони деца помлади од пет години.

Пакистан и Авганистан се единствените преостанати земји во светот кои се борат со детска парализа, откако Нигерија минатата година успешно ја искорени болеста.

Коронавирус