четврток, 19. мај 2022. Вести денес: 165
home Вести

Три симптоми на омикрон кои не се јавуваат при настинка

Три симптоми на омикрон кои не се јавуваат при настинка

Иако омикронската варијанта на коронавирусот дава многу симптоми слични на обичната настинка, можно е да се направи разлика и соодветно да се одлучи дали да се оди во ковид амбуланта.

Покрај тоа што е утврдено дека поголемиот дел од пациентите со ковид-позитивни се соочуваат со гребење во грлото, експертите во пракса утврдиле и три симптоми кои ги дава омикронот, а кои не се појавуваат при настинка.

„Единствената карактеристика на короната е губењето на чувството за мирис и вкус, што нема да го најдете со вирусот на настинка“, вели д-р Хаи Шао, лекар за заразни болести во медицинскиот центар Шарп Чула Виста во Сан Диего , додавајќи дека втора работа е што обичната настинка не предизвикува силна треска и силна главоболка, кои се доминантни симптоми на омикрон.

„Ако ги имате овие симптоми, многу е поголема веројатноста дека имате ковид отколку вирус на настинка“, рече Шао, истакнувајќи дека слични симптоми на омикрон и настинка вклучуваат треска, болки во грлото и кашлање, отежнато дишење и отежнато дишење како болеста. напредува.

Коронавирус