понеделник, 24. јануари 2022. Вести денес: 0
home Вести

Трамп сака во пописот изјаснување и за државјанството

Трамп сака во пописот изјаснување и за државјанството

Американскиот претседател Доналд Трамп вели дека сериозно размислува да го вклучи и прашањето за државјанството за пописот на населението што треба да се спроведе во САД во 2020 година.

Одделот за правда на САД вели дека тие продолжуваат да бараат правни опции со кои ќе се вметне тоа прашање во прашалникот.

Уставниот суд на САД претходно забрани тоа прашањето да биде на пописот на населението, а веќе почнато е печатење прашалници без тоа прашање.

Трамп сака во прашалникот да се најде и прашањето – „Дали сте државјанин на САД?”

Тоа прашање не е поставено во пописните прашалници од 1950-тите. (МИА)

Коронавирус