среда, 25. ноември 2020. Вести денес: 181
home Вести

Трамп потпиша декрет за искористување ресурси од Месечината

Трамп потпиша декрет за искористување ресурси од Месечината

Претседателот на САД Доналд Трамп потпиша указ со кој се поддржува употребата на ресурси од Месечината и другите небесни тела.

Според Указот, „Американците треба да имаат право да спроведат комерцијално истражување, вадење и употреба на ресурси во согласност со важечките закони“.

Од правна и физичка гледна точка, вселенскиот простор е уникатно пространство за човечка активност и САД не сметаат дека е во јавен домен. „Политиката на САД треба да биде стимулирање на екстракција и употреба на вселенски ресурси од страна на јавни и приватни актери”, се вели во Указот, со кој се отфрла Договорот за активности, изведени од држави на Месечината и други небесни тела, усвоени од Генералното собрание на ОН во 1979 година.

Коронавирус