петок, 30. септември 2022. Вести денес: 174
home Вести

Топењето на мразот на Гренланд и Антарктикот има сериозни последици

Топењето на мразот на Гренланд и Антарктикот има сериозни последици

Најновите светски податоци покажуваат дека топењето на мразот на Гренланд и на Антарктикот го забрзуваат растот на нивото на морињата.

Растот на нивото на морињата е предизвикан од загревање на океаните и топењето на глечерите и ледените плочи.

Научниците наведуваат дека ако продолжи актуелниот тренд на раст на нивото на морињата, светските океани во просек би се зголемиле за најмалку 61 сантиметри во однос на денес, а можеби и повеќе.

Студијата е заснована на сателитски податоци собрани во текот на 25 години, кои покажуваат дека се забрзува трендот. Таквите предвидувања се идентични со компјутерските симулации.

Коронавирус