четврток, 6. октомври 2022. Вести денес: 128
home Вести

Течат реки од лава, а народот навали кон вулканот: Неверојатни глетки од Исланд(ФОТО+ВИДЕО)

Течат реки од лава, а народот навали кон вулканот: Неверојатни глетки од Исланд(ФОТО+ВИДЕО)
фото: ANTON BRINK / ANADOLIJA

Вулканот, кој веќе долго време е во мирување, еруптираше во Исланд и продолжува да привлекува маса на луѓе.

Додека ерупција на вулкан во некои други делови на планетата значи задолжителна евакуација, овој вулкан има спротивен ефект врз луѓето.

                                                        ФОТО: ANTON BRINK / ANADOLIJA

Сместен е на полуостровот Рејкјанес, на околу 40 километри од Рејкјавик.

                                                             ФОТО: ANTON BRINK / ANADOLIJA

Во претходните 800 години не е забележана ерупција во таа област, пишува АП.

Лавата прво започнала да тече од вулканот во петокот вечерта, откако во последните неколку недели беа регистрирани десетици илјади земјотреси во областа.

Коронавирус