недела, 28. мај 2023. Вести денес: 15
home Вести

СЗО: Зголемена телесна тежина кај децата како последица од пандемијата

СЗО: Зголемена телесна тежина кај децата како последица од пандемијата

Европската канцеларија на Светската здравствена организација (СЗО) предупреди дека пандемијата на коронавирусот може да има непредвидливи последици кои би можеле да резултираат со зголемена дебелина кај децата.

Во извештајот од регионалната канцеларија на СЗО објавен денеска се наведува дека затворањето на училиштата за време на карантинот може негативно да влијае врз исхраната и физичката активност на децата, бидејќи тие немаат училишни оброци и училишни активности.

– Ковид-19 може да влијае врз влошување на еден од загрижувачките трендови во европската област на СЗО, а тоа е појава на зголемена телесна тежина кај децата, изјави Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.

Тој додаде дека прекумерната телесна тежина подоцна се поврзува со опасни болести по живот, како што се кардиоваскуларни болести, дијабетес и рак.

За да се избегне негативното влијание на коронавирусот врз иднината на децата, Клуге повика на усвојување на научно базирани политики насочени кон промовирање на здрава исхрана и физичка активност, а притоа мислејќи на воведување данок на засладени пијалоци, се наведува во извештајот.

Врз основа на истражувањето спроведено во 36 земји е утврдено дека речиси секое трето дете во европскиот регион на возраст меѓу шест и девет години страда од прекумерна тежина.

Студијата покажа дека состојбата е најлоша во земјите од Медитеранот, иако во некои држави ситуацијата од неодамна постепено се подобрува, на пример во Грција, Италија, Португалија и Шпанија.