среда, 22. јуни 2022. Вести денес: 150
АКТУЕЛНО

Падна владата во Бугарија, Кирил Петков повеќе не е премиер

home Вести

СЗО загрижена за дистрибуцијата на вакцини за коронавирус во Израел

СЗО загрижена за дистрибуцијата на вакцини за коронавирус во Израел

Светската здравствена организација (СЗО) денеска изрази загриженост за нееднаквоста во дистрибуцијата на вакцини за коронавирус во Израел, каде повеќе од 20 проценти од населението е вакцинирано, додека Палестинците се уште не примиле вакцини на окупираните територии.

– Имаме голем број грижи во врска со јавното здравје и еднаквост поради оваа нееднаква дистрибуција на вакцини или нееднаков пристап до вакцините, рече Гералд Рокеншауб, шеф на Канцеларијата на СЗО за палестинските територии.

Тој рече дека СЗО разговара со Израелците на повисоки нивоа и се обидува да истражи дали Израел би можел да размисли за давање вакцини на Палестинците, додавајќи дека здравствените работници ќе бидат во првите редови во тој случај.

Организациите за заштита на човековите права велат дека Израел, како окупаторска сила, е одговорен за обезбедување вакцини за Палестинците на Западниот брег и Газа.

Израел, сепак, тврди дека нема таква обврска и дека населението на земјата, вклучувајќи ги и арапските граѓани, е приоритет, „но дека во одреден момент би можел да размисли за споделување на своите залихи“.

Коронавирус