петок, 14. мај 2021. Вести денес: 19
home Вести

СЗО: Загадениот воздух убива 8,8 милиони луѓе, цигарите – 7,2 милиони!

СЗО: Загадениот воздух убива 8,8 милиони луѓе, цигарите – 7,2 милиони!

Според податоци на СЗО, во светот годишно од загадениот воздух умираат 8,8 милиони луѓе, додека од пушењето умираат 7,2 милиони. Во Европа, од загадениот воздух умираат околу 790 000 лица годишно.

Во Источна Европа, според СЗО, ситуацијата е посебно алармантна во Бугарија, Романија, Украина и Хрватска.

Македонија не е на оваа листа на СЗО.

Коронавирус