четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 142
home Вести

СЗО предупредува на трет бран на корона вирусот во Европа на почетокот на 2021 година

СЗО предупредува на трет бран на корона вирусот во Европа на почетокот на 2021 година

Давид Набиро, специјалниот советник за Ковид-19 во Светската здравствена организација, предупреди на трет бран на пандемијата на коронавирус во Европа на почетокот на 2021 година, доколку владите пропуштат да направат се што е неопходно, како што беше случај пред вториот бран.

– Направени се пропусти во надградба на потребната инфраструктура во текот на летните месеци, откако првиот бран беше ставен под контрола. Сега сме во вториот бран, а третиот бран на пандемијата е на нашиот праг, предупреди Набаро.

Тој особено предупреди дека сите туристички активности во Европа за време на ски сезоната треба да бидат запрени.

– Кога стапката на инфекција ќе се намали, а ќе се намали, ќе можеме слободно да правиме што сакаме. Но, сега? Дали ни требаат отворени скијачки центри во такви услови, се прашува Набаро.

Тој ги пофали азиските земји каде стапката на инфекција е исклучително ниска бидејќи, како што истакна, рестриктивните мерки таму не беа олеснети предвреме.

Коронавирус