среда, 7. декември 2022. Вести денес: 136
home Вести

СЗО ги смени имињата на мутациите на коронавирусот

СЗО ги смени имињата на мутациите на коронавирусот

СЗО ги смени имињата на мутациите на коронавирусот, пишува Би-Би-Си.

Британскиот, индискиот и останатите соеви отсега ќе бидат именувани според букви. Така британскиот вид, на пример, е наречен Алфа, додека јужноафриканскиот стана Бета. Индискиот сега е Делта.

СЗО објаснува дека ова ќе го поедностави именувањето на новите соеви, но, исто така, сака да ја отстрани стигматизацијата од некои имиња. Така, на пример, на почетокот на овој месец индиската Влада го критикуваше именувањето на видот Б.1.617,2 според државата, откако, имено, тој стана индиски вид.

СЗО сака да избегне вирусот да биде поврзан со одредена држава, што беше случај досега.

-Ниту една земја не смее да биде жигосана затоа што детектирала и објавила податоци за соевите, на Твитер порача Марија Ван Керхове од СЗО.

Qatar 2022