петок, 20. мај 2022. Вести денес: 0
home Вести

Светска здравствена организација: Ја продолжуваме вонредната состојба поради пандемијата со корона за нови 90 дена!

Светска здравствена организација: Ја продолжуваме вонредната состојба поради пандемијата со корона за нови 90 дена!

Вонредната состојба  прогласена поради пандемијата со коронавирус, продолжува во следниве 90 дена, соопштија од Светската здравствена организација.

Пандемијата на коронавирусот и понатаму е  интернационален здравствен проблем, вели шефот на Светската здравствена организација (СЗО), Тедрос Аданом Гебреизус.

„За 90 дена или по потреба и порано повторно ќе го собереме одборот за Ковид-19“.

-СЗО е сериозно загрижена за потенцијалот на вирусот затоа што брзо се шири во земји со послаби здравствени системи (неразвиено здравство), ќе работиме со земјите и партнерите за да се овозможи патување за помош при пандемијата и постепено да се продолжи со нормално движење на патници.

-На 30-ти јанари се прогласи криза на глобално ниво и остатокот од светот имаше доволно време да реагира затоа што тогаш во Кина имаше само 82 случаи. Претходните денови СЗО беше во Кина да дознае повеќе за вирусот

Коронавирус