петок, 14. мај 2021. Вести денес: 13
home Вести

Светот испил најмалце вино во последните 20 години – пандемијата ги покоси и лозарите

Светот испил најмалце вино во последните 20 години – пандемијата ги покоси и лозарите

Светската потрошувачка на вино во 2020 година падна за три проценти во споредба со 2019 година, на најниско ниво од 2002 година, се вели во извештајот објавен од Меѓународната организација за лозарство и енологија, пишува порталот SEEbiz.

– Светската потрошувачка на вино во 2020 година се проценува на 234 милиони хектолитри, што е за три проценти помалку од 2019 година и е најниско ниво на потрошувачка од 2002 година, се наведува во извештајот.

Во исто време, светското производство на вино се зголеми за еден процент во споредба со 2019 година и достигна 260 милиони хектолитри.

Според експертите, падот на потрошувачката на вино е под влијание на пандемијата „ковид-19“, поради што властите на разни земји мораа да затворат барови и ресторани и да го ограничат влезот на туристи.

Потрошувачката најмногу паднала во Кина, со 17,4 проценти и во Јужна Африка, со 19,4 проценти.

Падот на областа за одгледување вино, производството и потрошувачката на вино во Кина веројатно сигнализира пад на стапката на брз раст на пазарот на вино, што започна пред 20 години, проценува извештајот.

Коронавирус