четврток, 21. септември 2023. Вести денес: 126
home Вести

Светло црвена лава тече од вулканот Мајон

Светло црвена лава тече од вулканот Мајон
Lava from Mayon volcano is seen as it erupts in Legazpi on January 15, 2018. The Philippines raised the alert level for the country's most active volcano twice in 24 hours on January 14, meaning that a hazardous eruption is possible within days. / AFP PHOTO / CHARISM SAYAT

Светло црвена лава почна да истекува од вулканот Мајон на Филипините, поради што локалните власти предупредуваат дека е можна негова силна ерупција за неколку денови или седмици.

Филипинскиот Институт за вулканологија и сеизмологија соопти денеска дека лавата, проследена со пепел, тече полека долж страните на вулканската планина и достигнала до два километри од кратерот.

Околу 15.000 лица избегаа од околината на вулканот.

Локалните власти издадоа предупредување за трет од вкупно пет, степени на опасност.