вторник, 7. декември 2021. Вести денес: 53
Во живо

Изјава на Христијан Мицкоски од Штип

home Вести

Суд во Нигерија преку апликацијата Зум осуди човек на смртна казна

Суд во Нигерија преку апликацијата Зум осуди човек на смртна казна

Суд во Нигерија осуди човек на смрт со бесење, во рочиште одржано преку апликацијата Зум. Организацијата за човекови права Хјуманс рајтс воч денеска оцени дека станува збор за свиреп и нехуман начин на пресудување по овој предмет.

Судијка од Лагос го осуди Олелекан Хамид на смрт со бесење поради убиство на една жена. Сослушувањето треше три часа, на кое присуствувале и адвокатите. Пресудата е донесена во понеделникот, при што Хамид се вклучил на Зум од затворот, судијката од Врховниот суд во лагос, а адвокатите од други локации. Хамид изјави дека не е виновен за убиството на 76-годишната Јоласун Окинсања.

– Судот пресудува дека ќе ве обесат со бесење за врат додека не ве прогласат мртов. Бог нека се смилува на вашата душа. Тоа е виртуелната пресуда на судот, рече судијката.

Претставник на Хјуманс рајтс воч за Би Би Си изјави дека виртуелната судница покажала дека е можно и натаму да се има пристап до правото и законите, но дека е погрешно да се носи пресуда за смртна казна преку виртуелно судење. „Оваа казна е архаична, свирепа и нехумана и треба да се укине“, оцени ХРВ.

Коронавирус