вторник, 7. февруари 2023. Вести денес: 58
АКТУЕЛНО

Расте бројот на загинати во Турција и Сирија, спасувачите во трка со времето

home Вести

Студија: Повеќето од половината Балканци кои работат во Германија се стручна работна сила

Студија: Повеќето од половината Балканци кои работат во Германија се стручна работна сила

Повеќе од половина од луѓето од Западен Балкан кои доаѓаат во Германија да работат според посебните правила за тој регион – работат како квалификувана работна сила. Ова го покажува студијата на Институтот за истражување на пазарот на трудот (ИАБ).

Дури 54 отсто од работните односи што се склучуваат во Германија преку прописите кои важат за регионот на Западен Балкан се однесуваат на квалификувана работна сила. На следното, повисоко ниво на квалификации – „специјалистите“ и „експертите“ сочинуваат околу четири проценти, а 42 проценти се помошна работна сила, објави Дојче веле (ДВ).

Луѓето од земји кои не се членки на Европската унија – Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија, Србија и Косово – можат да бидат вработени во Германија во рамки на утврдените правила за регионот од 2016 година. Услов е тие да имаат обврзувачка изјава од работодавец дека сака да ги вработи. Доказ за квалификации не е потребен.

Студијата се фокусирала на 2016 и 2017 година, во кои просечната старост на имигрантите во 73 проценти од случаите била помала од 40. Од тоа, дури 86 проценти биле мажи. Причината, според ДВ, е големата побарувачка во градежништвото, која е една од традиционалните струки за мажи.

Во таа стопанска гранка, како што наведе Институтот, 44 отсто од вработените кои дошле во Германија според прописите за земјите од Западен Балкан, нашле работа.

Во услужните дејности, како што се хотелиерство и гастрономијата, работат 13 проценти од луѓето во регионот, 11 проценти се во здравствената и социјалната бранша, а во другите услужни дејности, кои вклучуваат, на пример, чистење и перење работат 10 проценти. (MИА)