вторник, 10. мај 2022. Вести денес: 3
home Вести

Студија: Мигрантите во Германија поттикнале пораст на насилствата

Студија: Мигрантите во Германија поттикнале пораст на насилствата

Приливот на млади мажи мигранти предизвикал пораст на насилниот криминал во Германија, се наведува во студија финансирана од германската Влада.

Студијата на криминологот Кристијан Пфајфер користи податоци од Долна Саксонија да анализира влијание на доаѓањето на бегалците врз криминалот во периодот 2015 -2016 година.

Во студијата се укажува на пораст од 10,4 отсто на насилниот криминал и за време на тие две години тоа се припишува на бегалците.

Постои поголема веројатност младите бегалци кои воглавно се мажи да извршат криминално дело ако се чувствуваат дека немаат надеж за својата иднина, а најголем дел од нив доаѓаат до муслимански држави карактеристични по доминација на мажите.

Портпаролка на германското Министерство за семејство, Верена Херб изјави дека студијата потврдува потреба за поголеми напори за интеграција во Германија.

Коронавирус